Universiteit Utrecht & TivoliVredenburg organiseren Europafestival

Universiteit Utrecht & TivoliVredenburg organiseren Europafestival

Utrecht bereidt zich voor op de Europese Parlementsverkiezingen

Festival Europa: 18 mei in TivoliVredenburg

Utrecht, 21 februari 2019

Een week voor de Europese Parlementsverkiezingen staat TivoliVredenburg in het teken van Europa. Op zaterdag 18 mei 2019 vindt Festival Europa plaats, een cross-over festival georganiseerd door Universiteit Utrecht, TivoliVredenburg en Gemeente Utrecht. Het programma bestaat uit korte colleges, interviews, een lijsttrekkersdebat, optredens en experimenten rondom thema’s als veiligheid, populisme, migratie, duurzaamheid en activisme. De eerste bevestigde namen zijn schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, schrijver en politicus Jan Terlouw, theatermakers Marjolijn van Heemstra en Lucas de Man, dichter Lieke Marsman, Europese Rekenkamer lid Alex Brenninkmeijer en econoom Coen Teulings.

 

Europese thema’s gaan iedereen aan

De Brexit, de vluchtelingencrisis en klimaatverandering zijn het gesprek van de dag in de politiek en in de media. Maar wat zijn de effecten van deze thema’s in andere Europese landen, wat is de rol van Europees beleid in deze thema’s en hoe kunnen burgers invloed uitoefenen in Brussel? Tijdens het festival analyseren wetenschappers, journalisten en politici actuele onderwerpen en vieren schrijvers, theatermakers en muzikanten de Europese kunst en cultuur. Met een brede programmering wordt de toekomst en het verhaal van Europa op een toegankelijke manier belicht en worden de bezoekers geïnformeerd vlak voor verkiezingen voor het Europees parlement. Het verhaal en de toekomst van Europa staat centraal. We vieren de Europese cultuur en kijken kritisch vooruit!

 

Universiteit mengt zich in maatschappelijk debat

“Soms lijkt het alsof ‘Europa’ zich alleen in Brussel afspeelt, terwijl de thema’s ons allemaal aangaan. Wetenschappers hebben een verplichting om uit de ‘universitaire toren’ te stappen en bij te dragen aan maatschappelijke discussies.” Aldus Pauline Phoa en Hanneke van Eijken, initiatiefneemsters van het festival. Beide zijn werkzaam bij de afdeling Europees recht van de Universiteit Utrecht. “Met dit festival laten we zien dat je over Europa op een kritische, creatieve en inspirerende manier kan praten.” Tessa Hagen, programmeur Kennis & Debat bij TivoliVredenburg vult aan: “Juist in tijden waarin de toekomst van de Europese samenwerking in toenemende mate ter discussie staat, brengen wij met sprekers en artiesten Europese thema’s dichtbij, in een ontspannen omgeving met ruimte voor uitwisseling, discussie en vertier.”

De volledig line-up en timetable worden in de komende maanden bekend gemaakt via www.festivaleuropa.nl

Praktische informatie

ZATERDAG 18 MEI 2019 

19.00 uur – 01.00 uur

TivoliVredenburg, Utrecht

Normaal € 14,50 & € 12,-  voor studenten, CJPleden en stadspashouders

www.festivaleuropa.nl of 030-314544

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie en interviewaanvragen, neem contact op met Priscilla Vaas – mail@priscillavaas.com / 0628432451.

  • ma 4 feb