Thomas Rueb & Mahir Guven

Thomas Rueb & Mahir Guven

Twee auteurs over radicalisering

Ze schreven allebei een prachtige boek (Laura H. & Broer) met de overkoepelende thema’s van radicalisering, terrorisme en familie-liefde. Onder leiding van Mounir Samuel gaan ze het gesprek aan over deze onderwerpen. Wat is de voedingsbodem voor radicalisering? En hoe moet Europa omgaan met terugkerende syriëgangers?

Toen NRC-verslaggever Thomas Rueb door de vader van de door de politie vastgehouden syriëganger Laura H. werd benaderd, verwachte hij een human interest-verhaal van een bedroefde vader - maar hij kreeg wat anders. Voor hij het wist belandde Rueb in een schimmige wereld van privé-militairen, geheime overheidsdocumenten en de vlucht van een Nederlands meisje dat bekeerde, radicaliseerde en terugkeerde. Uiteindelijk sprak Rueb meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen, en reisde af naar Koerdistan en Irak om Laura’s vlucht te reconstrueren. Het resultaat, Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer, won de NRC boekenprijs van 2018.

Als de Franse zoon van een Turkse vader en een Koerdische moeder begrijpt Mahir Guven als geen ander de mechanismen van de Europese multiculturele samenleving. Zijn debuutroman Broer (2017; Nederlandse vertaling komt uit op 10 mei 2019), over een chauffeur die meent zijn naar Syrië vertrokken broertje te zien in Parijs, werd dan ook ontvangen als een vlijmscherpe analyse van de huidige spanningen tussen verschillende groepen. Op Festival Europa gaat Guven met Thomas Rueb in gesprek hun beider boeken, de voedingsbodem voor radicalisering en de oplossing voor dit actuele probleem.
 

  • Interview
  • Literatuur
22:25 in Cloud Nine