Mounir Samuel, Sophie Derkzen en Rogier Elshout

Mounir Samuel, Sophie Derkzen en Rogier Elshout

Denderend drietal aan interviewers leidt de dialoog op Festival Europa

Om een prikkelende en prangende dialoog op gang te krijgen, heb je een spreekbuis nodig die sneller dan zijn of haar schaduw kan anticiperen, reageren en bevragen. Daarom hebben we een drietal bevlogen presentatoren klaar staan die zich na het startschot van Festival Europa zullen toewijden aan het leiden van een spetterende discussie met de gasten. 

Mounir Samuel is politicoloog, opiniemaker, publicist en auteur van Egyptisch-Nederlandse afkomst. Na een carriere als fly-in correspondent Midden-Oosten, en Noord-Afrika schrijft hij vooral over sociale revoluties, maatschappelijke veranderingen en minderheden-issues. Hiermee wint hij verschillende prijzen. Als fervent blogger schrijft Mounir al lang spraakmakende stukken over zijn worstelingen met gender en seksualiteit en zijn ingewikkelde relatie met familie, geloof en cultuur. Ondertussen verzorgt Mounir op vaste basis lezingen, trainingen, workshops, stand-up comedy, spoken word, debatten en presentaties in en buiten Nederland. Op Festival Europa gaat hij in gesprek met de spraakmakende jonge activist Anuna de Wever. Daarnaast leidt hij de dialoog over radicalisering met schrijvers Thomas Rueb en Mahir Guven.

Sophie Derkzen is journalist en moderator met een fascinatie voor internationale politiek en cultuur. Ze heeft nogal wat ervaring met Europese zaken. Zo schrijft ze voor De Correspondent over Duitsland. Ze was zes jaar redacteur bij Vrij Nederland, in 2013 gastredacteur bij de Duitse krant Die Zeit en werkte van 2015 tot 2017 voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn. Ze studeerde af in Geschiedenis en Journalistiek aan de Universiteit Leiden, en tussendoor twee jaar aan de Amsterdamse Toneelschool. Op Festival Europa gaat Sophie in gesprek met gelauwerde kunstenaars Lieke Marsman, Lucas de Man en Annelotte de Graaf om de rol van kunst en activisme in Europa te bespreken. Ook treedt ze in dialoog met Ilja Leonard Pfeijffer over zijn boek Grand Hotel Europa en zijn visies op ons continent.

Rogier Elshout studeerde bestuurskunde toen hij voor het eerst een debat leidde. Al snel ontpopte hij zich tot een fervente en kritische debatleider aan het Nederlands Debat Instituut. Zijn ervaringen bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks, ProDemos en debatlesinitiatieven voor jongeren maken hem een geduchte en snelle debatleider, presentator en dagvoorzitter. Hij helpt programma’s te ontwikkelen die recht op het doel afgaan, het liefst dwars door heilige huisjes en altijd interactief. Door zijn energie gaat het debat in volle vaart en door zijn enthousiasme doet iedereen mee. Daarnaast traint hij mensen in spreekvaardigheid. Op Festival Europa neemt hij de Hertz onder zijn hoede en gidst hij je door het programma. Ook interviewt hij Jan Terlouw en leidt hij het verkiezingsdebat.