Alex Brenninkmeijer & Coen Teulings

Alex Brenninkmeijer & Coen Teulings

De EU na de eurocrisis

Oud-ombusman Alex Brenninkmeijer gaat in gesprek met hoogleraar economie Coen Teulings. Wat zijn na de eurocris en het Griekse debacle de uitdagingen voor de Europese economische samenwerking? Hoe blijft de Europese Unie een krachtige financieel blok ondanks onderlinge verschillen tussen de lidstaten? 

Alex Brenninkmeijer (1951) is hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht en lid van de Europese Rekenkamer. De Rekenkamer controleert de Europese begroting en houdt de financiële stand van de Europese Unie in de gaten – maar Brenninkmeijer pleit voor veranderingen. Volgens hem moet de EU transparanter opereren als het gaat om financiën. In 2019 illustreerde hij het belang van openheid en eerlijkheid als pijlers van succesvol beleid in zijn boek Moreel Leiderschap

In 2006 werd econoom Coen Teulings (1958) aangesteld als directeur van het Centraal Planbureau. Twee jaar later viel de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers en de crisis van 2008 was een feit. Plots moest Teulings het CPB navigeren door een periode van financiële ellende. We zijn inmiddels tien jaar verder, en in zijn nieuwe boek Over De Dijken stelt Teulings dat we de toekomst van de Nederlandse economie weer met optimisme mogen inzien. Het enige struikelblok volgens Teulings? De Nederlandse neiging tot Euroscepsis. 

 

  • Interview
20:15 in Hertz