Over

Over

Festival Europa

Politiek, wetenschap, literatuur, muziek en theater

De Brexit, de toekomst van de euro, de vluchtelingencrisis en klimaatverandering zijn het gesprek van de dag. Wat voor Europa wil jij? Festival Europa bereidt jou op zaterdag 18 mei in korte colleges, interviews, een lijsttrekkersdebat, optredens en experimenten voor op de Europese verkiezingen.

We spreken Jan Terlouw over het belang van de EU bij complexe vraagstukken, en Lieke Marsman en Lucas de Man over hoe kunst aandacht kan vragen voor actuele maatschappelijke thema's. Literaire bijdragen komen van o.a. Ilja Leonard Pfeijffer, Thomas Rueb en de Franse Mahir Güven.

Onder leiding van gelegenheidsduo Splinter Chabot en Anne Fleur Dekker legt een nieuwe generatie jonge politieke smaakmakers de fundamenten voor een toekomstbestendig Europa. De geëngageerde indieband Amber Arcades combineert meeslepende gitaarlijnen en dromerige zang met een politieke boodschap en theatergroep De Orde van de Dag neemt op satirische wijze de laatste Europese nieuwtjes met je door.

Zaterdag 18 mei 2019 | 19.00 - 01:00 uur | TivoliVredenburg

 

Over Festival Europa

Festival Europa wordt georganiseerd door de Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg in samenwerking met de Gemeente Utrecht, Literatuurhuis en DeBuren. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Parlement, de Europese Commissie, het Universiteitsfonds en het KF Hein Fonds.

“Soms lijkt het alsof ‘Europa’ zich alleen in Brussel afspeelt, terwijl de thema’s ons allemaal aangaan. Wetenschappers hebben een verplichting om uit de ‘universitaire toren’ te stappen en bij te dragen aan maatschappelijke discussies. Met dit festival laten we zien dat je over Europa op een kritische, creatieve en inspirerende manier kan praten.''

- initiatiefneemsters Pauline Phoa en Hanneke van Eijken, Europees recht van de Universiteit Utrecht 

“Juist in tijden waarin de toekomst van de Europese samenwerking in toenemende mate ter discussie staat, brengen wij met sprekers en artiesten Europese thema’s dichtbij, in een ontspannen omgeving met ruimte voor uitwisseling, discussie en vertier.” 

- Tessa Hagen, programmeur Kennis & Debat bij TivoliVredenburg